TCM Akupunktio

Klassinen kiinalainen lääketiede, TCM 

...ei hoida vaivaa, vaan ihmistä kokonaisuutena. Se perustuu koko ihmisen tasapainoon, jossa ei eritellä fyysisiä tai psyykkisiä vaivoja. Akupunktion tarkoitus on liikuttaa QI:tä (elämänvoimaa, energiaa). Vastaanotolle tullessa k ysellään vaivoja (milloin ne ovat alkaneet, missä tuntuvat ja miten kehittyvät), kuunnellaan ranteista 12 pulssia,  katsotaan kieli, tutkitaan kehon yleistilaa,  tehdään kiinalainen diagnoosi ja hoidetaan sen mukaisesti.

Hoito

Hoita tapahtuu makuullaan tai istuallaan. Neuloja pistellään valittuihin pisteisiin. Tarvittaessa neuloja tai pistettä voidaan kuumentaa moksalla tai guashata. Yleensä hoitoon menee aikaa 1 tunti. Välillä kuunnellaan udelleen pulsseja ja kysellään tuntemuksia ja pyöritellään neuloja.

Usein akuuteissa tiloissa  hoidetaan 2 krt/viikko, ja kroonisissa tiloissa 1krt/viikko.

Yhteensä hoitokertoja tulee            noin 3-6  lievät tilat
                                                      noin 6-12  monta vaivaa tms, isompi vaiva
                                                      noin 12-24  monta isompaa vaivaa

Kertojen määrä vaihtelee toki hoitovasteen mukaan. Joskus voi yksikin kerta auttaa.

Tuntemuksia hoidosta

Neulat ovat pienet ( paljon pienemmät kuin rokotusneula), joten itse pistos ei juurikaan tunnu. Neulojen paikallaan ollessa voi tuntua painontunnetta, kuumotusta, purinoita tms, mutta ei kipua.

Hoidon jälkeen

Hoidon jälkeen olo on usein vähän kuin unesta herännyt. Vaivojen tulisi hiipua pois vuorokauden sisään. Mitään oireiden voimistumisia ei juurikaan tule. Joskus voi todella väsyttää.

Ensimmäinen vuorokausi kannattaa ottaa rauhallisesti ja välttää uimista, ammetta ja ylettömiä rehkimisiä.

Akupunktion sivuvaikutuksia

Akupunktion sivuvaikutuksia ovat mustelma, neuloja pois ottaessa pieni pisara verta tai punainen rengas iholle pistokohtaan. Erittäin harvinaisia: taitamattomasti hoidettuna keuhkopistos, ilman steriliteettiä pistokohdan tulehdus tai neulan katkeaminen.

 

Lisätietoja